En tandhygienists vardag på Smile

Hej, jag heter Liw Olausson och jag jobbar som tandhygienist på Smile i Helsingborg. Välkommen till min blogg, här vill jag ge er en inblick i min vardag på kliniken samt dela med mig av alla de vanligaste råden jag ger till mina patienter.

 
10 juli, 2018

VI HÖRS TILL HÖSTEN 2019

I skrivande stund sitter jag med två dagar kvar till beräknad födelse, ni har ju i tidigare inlägg sett att jag väntar barn. Mitt tredje. Det är med blandade känslor jag lämnar mitt arbete, då jag älskar den sociala biten i mitt arbete men jag vet också att tiden kommer att gå snabbt. Under min föräldraledighet så kommer jag inte att arbeta med den här bloggen, dock kommer den att uppdateras med annat spännande under tiden tills jag är tillbaka igen till hösten 2019.
Sommaren har ju redan visat sig från sin bästa sida och det är lätt att komma ur sina rutiner under semester, fint väder och framgångar i fotbolls-VM. Jag vill ge dig några goda råd under sommaren:

Damer och herrar.

Använd tandtråd. Om jag kunde ge er ett råd under sommaren, använd tandtråd. De många och långsiktiga fördelarna med tandtråd har bevisats av duktiga vetenskapsmän.

Njut av dina friska tänder. Om 20 år så kommer du sitta och titta på gamla bilder och minnas, alla de möjligheter du hade och hur fantastiskt snygga och friska tänder du faktiskt hade.”

 

 

19 april, 2018

Vad händer med tänderna när du är gravid?

Ni kanske skymtade en växande mage på mig i tidigare inlägg? Jag väntar alltså mitt tredje barn just nu och tänkte att det kan vara passande att informera lite om munhälsan under graviditeten och hur tänderna kan påverkas.

Den största påverkan som sker i munnen när man är gravid är egentligen att man förändrar sitt sätt att äta. Man äter kanske oftare under dagen och väljer kost som är mindre bra för tänderna, mer sockerrik kost. Det är lagom att äta 5-6 gånger per dag för att saliven ska hinna reparera tänderna mellan syraattackerna, ni kan läsa mer om det HÄR. Äter man oftare så ökar risken för karies, hål i tänderna. Även illamående med kräkningar kan påverka tänderna, magsyran skadar tändernas emalj då den är så sur. Undvik att borsta tänderna direkt, skölj med vatten eller fluorsköljning för vuxna istället.

Hormonerna flödar ju i kroppen när man är gravid, dessa kan även påverka tandköttet som blir lättblödande och svullet. Det kallas graviditetsgingivit och försvinner efter förlossningen. Under tiden är det viktigt att hålla rent mellan tänderna för att minska risken för påverkan på käkbenet.

Det är inga problem att gå till tandläkaren eller tandhygienisten under graviditeten, uppge alltid att du är gravid så att vi vet hur vi kan anpassa behandlingen korrekt för dig.

Om du brukar bleka dina tänder så ska du undvika detta under graviditet och amning, då det inte finns någon forskning på detta.

Här kan du läsa mer om tänder och graviditet.

 

27 mars, 2018

Är godis farligt för tänderna?

Nu är det snart påsk och till påsken tillhör det en massa gott, inte minst påskägg fyllda med godis. På senare år ser man att påskäggen blir större och större, fyllda till bredden med godis. Enligt statistik så äter svensken hela 16 kilo godis på ett år och just påsken är verkligen en storhelg när det kommer till godis.

Varför är godis farligt för tänderna?

Godis är gott för att det innehåller socker, socker är det som bakterierna i vår mun omvandlar till syra. Det i sin tur kan ge hål i tänderna. Socker finns i mycket mer än godis men det som gör godis farligare för våra tänder är att det är segare och fastnar lättare i tänderna. Ofta äter man godis under en längre tid, t ex under en kväll framför en film eller liknande.

Egentligen handlar det inte om hur mycket godis man äter, utan hur man äter det. 10 godisbitar under 1 timme är farligare för tänderna än 20 godisbitar på 10 minuter. Tiden man utsätter tänderna för syra-angrepp är det som påverkar risken för hål. Det är också viktigt att få bort godisrester som klibbar fast i och mellan tänderna när man har ätit klart. Något som är bra efter sura intag i munnen är att t ex ta ett fluortuggummi för att neutralisera pH-värdet i munnen igen. Undvik att borsta tänderna på en timme efter sura intag.

 

Följ råden och njut av påsken, det ska jag göra!

 

26 februari, 2018

Varför ska jag gå till tandhygienisten?

 

Du kanske har fått rådet av din tandläkare att boka en tid till tandhygienisten, om man inte har varit hos tandhygienisten tidigare så kanske det tar emot lite om man inte vet eller förstår varför. Jag kan börja med att berätta att du är inte ensam om att behöva besöka mig eller någon av mina kollegor. Det är faktiskt så vanligt med tandlossningssjukdomar att hela 50% av Sveriges befolkning är i behov av behandling. Till dessa siffrorna räknas den vanligaste formen av sjukdom, tandköttsinflammation, eller gingivit. Att ha en inflammation i tandköttet betyder att man har en sjukdom i munnen och såklart ska denna behandlas precis som alla andra sjukdomar vi kan drabbas av. Det positiva är att man i ett tidigt stadie kan bli helt återställd och frisk, så ta verkligen rådet från din tandläkare och boka det där besöket till tandhygienisten.

Om man inte behandlar en tandköttsinflammation kan den på sikt leda till större problem, till tandlossning. En tandlossning börjar alltid med inflammation i tandköttet, ett blödande tandkött. Cirka 10% av Sveriges befolkning lider av svår tandlossning, en siffra som varit konstant länge och som vi jobbar hårt med. Så än en gång, ta ditt blödande tandkött på allvar och lyd de enkla råden du får hos mig eller min kollega! 😉

 

5 januari, 2018

Första besöket hos tandläkaren

Ni vet ju att alla vuxna är välkomna till våra Smile-kliniker över hela landet, valet är helt fritt och det gäller även alla barn. Nästan alla våra Smile-kliniker tar emot barn och utför barntandvård, vi har även specialister inom både Pedodonti (barn- och ungdomstandvård) och Ortodonti (tandreglering på Smile).

Det är lite olika hur tidigt man kallar barn beroende på i vilket landsting man bor, men i Skåne så kallar vi redan vid 1-års ålder, vid det här besöket brukar man oftast träffa en tandhygienist. Besöket innehåller till stor del information till föräldrarna om tandborstning, kost och annat nyttigt, om barnet vill så tittar man även på tänderna men huvudsyftet med dessa besök är att ge nyttig information. Om inga större risker finns för barnets tandhälsa så kallas de nästa gång vid 3-års ålder, denna gång till tandläkare. I vissa regioner kan alltså det första besöket vara vid 3-års ålder.

Då sker den första riktiga undersökningen, man räknar tänderna, känner och tittar efter eventuella hål och man tittar även på bettet. Om barnet använder napp eller tumme så får man ofta rådet att sluta nu då bettet ofta påverkas, ni kanske minns min dotters bett? Det har nu stängt sig och fick godkänt på undersökningen häromdagen!

Att få en 3-åring att lägga sig i en tandläkarstol och gapa fint för dem en främmande människa med munskydd och annat, är inte alltid lätt. Förberedelser är en viktig del, prata med barnet innan om vad som ska hända och vad som kan förväntas av barnet. Undvik ord som ”ont” och ”farligt”, då barnen oftast fokuserar på de orden istället för hela meningen. Jag visade klipp på Youtube för min dotter innan besöket, då såg hon andra barn gå till tandläkaren och vad som händer under besöket. De flesta besöken går oftast till på samma sätt så det är ett bra tips!