Vad är tandfickor?

Vad är fickor?

Det är något jag förklarar dagligen för mina patienter. Är ni säkra på att ni vet vad fickor är? Många tror att det är mellanrummet mellan tänderna ”där det fastnar mat”. Det är iofs en ficka, men inte den som vi menar när vi pratar om tandfickor. Om man har fördjupade tandfickor så har man tandlossning. 

En tandficka, eller tandköttsficka är det området mellan tanden och tandköttet. Om det kommer ner bakterier i den här lilla fickan som man inte får bort med sin tandborste, tandtråd eller vad man nu använder (eller inte använder) så kan bakterierna orsaka en inflammation som leder till att tandfickan fördjupas. Om man inte upptäcker detta eller inte behandlar det så kan inflammationen angripa rothinna och käkben. Då har man tandlossning, för att tandfickan är fördjupad och tanden har förlorat fäste.

Som ni märker är det inte helt lätt att förklara eller för den delen förstå. Jag har som oftast bilder till hjälp för att förklara, det underlättar både för mig dig som patient. Nu när ni vet vad tandlossning är så ska jag såklart berätta vad man kan göra åt tandlossningen. Men det tar vi en annan dag 😉

image

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard