Att välja rätt tandkräm gör skillnad

Att hitta rätt tandkräm är inte lätt, de flesta tandkrämer på marknaden är bra men det finns några som sticker ut enligt mig.  Alla tandkrämer som jag rekommenderar innehåller fluor, jag rekommenderar aldrig fluorfria tandkrämer eftersom vi alla behöver den lilla mängden som finns i tandkrämen för att bygga upp och skydda vår emalj.  Förutom fluoren så har vi alla behov, önskemål eller besvär som gör att det finns bättre och sämre tandkrämer för oss. Jag tänkte presentera dem vanligaste receptfria tandkrämerna som jag brukar rekommendera till mina patienter.

 

Sensodyne PRO-EMALJ

Den här tandkrämen rekommenderar jag till patienter som har en ”mjuk emalj” vilket man kan få av stort intag av sura livsmedel t ex läsk och juice. Pro-Emalj är bra för dessa patienter då den har en låg slipeffekt och neutralt pH-värde vilket gör den skonsam mot den mjuka emaljen.  Ingen av Sensodynes tandkrämer innehåller SLS (skum medel) som en del kan reagera på genom att man får så kallade ”förkylningsblåsor” i munnen.

 

Sensodyne REPAIR & PROTECT

Den här tandkrämen rekommenderar jag till patienter som har problem med känsliga tänder, tandhalsar eller ilningar. När man använder den här tandkrämen som bygger man upp ett hårt lager runt tanden, nästan som ett litet ”skal” runt tanden som skyddar mot angrepp och i sin tur mot ilningarna. Innehåller ej SLS.

 

Sensodyne Original

Rekommenderas till patienter med lätta isningar eller ilningar, alla tandkrämer från Sensodyne hjälper mot känsliga tänder om man använder dem dagligen. Ingen SLS.

 

Colgate Sensitive PRO-Relief

Även den här tandkrämen rekommenderar jag vid känsliga tänder och ilningar. Dem fungerar lika bra tycker jag, det är ofta en smaksak hos patienten vilken man väljer. Dock innehåller den här tandkrämen från Colgate SLS vilket kan ge ”förkylningsblåsor” som jag nämnde längre upp.

 

Zendium

Zendium rekommenderar jag till patienter som kan vara känsliga i slemhinnorna utan specifika problem, det är en mild tandkräm utan SLS. Min favorit!

 

Paradontax

En gammal tandkräm som kommer tillbaka nu i höst. Den rekommenderar jag till patienter som har problem med blödande tandkött eftersom den innehåller natriumbikarbonat (salt smak) som i samband med tandborstningen får bort mer plack. Ingen SLS.

 

GUM Paroex 0,06%

GUM har en tandkräm med lite CHX (Klorhexidin) som hjälper till att förebygga tandköttsproblem, den finns receptfritt men jag tycker att man ska höra med sin tandläkare eller tandhygienist innan man börjar använda den här tandkrämen. Jag rekommenderar t ex den till patienter som har haft problem med tandlossning och genomgått en större behandling.

 

GUM Original White

Jag brukar aldrig rekommendera ”whitening-tandkrämer” då dem oftast innehåller ett högt slipvärde vilket kan orsaka skador i emaljen. Den här tandkrämen innehåller inte mer slipmedel än någon annan ”vanlig” tandkräm, den löser istället upp missfärgningar av kaffe, the och rödvin så att dem lättare borstas bort vid tandborstning.

 

Kommentarer inaktiverade.

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard