Tandblekning

Kategorier: Tandvårdstips

Den vanligaste frågan jag får handlar oftast om tandblekning så jag tänkte passa på att visa hur det går till hos oss.

Min kollega ställde snällt upp på avtryckstagning och bilder 🙂

Det första man gör är att undersöka tänderna, så att man inte har några hål eller tandsten. I så fall åtgärdas detta innan blekningen påbörjas, det är också viktigt att man har ett friskt tandkött och en god munhygien.

För att framställa individuella blekskenor så måste man ta ett avtryck av tänderna, ett i överkäken och ett i underkäken, det var det vi gjorde idag.

Det kan kännas obehagligt att ta avtryck om man inte har gjort det förut, men det går relativt snabbt och många tycker att det var en ”baggis”! 😉

När avtrycken är klara så skickas de till ett tandtekniskt laboratorium, jag använder Teknodont som vi har här i samma hus på Drottninggatan 62 i Helsingborg.

Nu väntar vi bara på hennes skenor, då återkommer jag med vidare information om hur blekningen går till.

Köp aldrig blekmedel på nätet, den mängden väteperoxid som behövs vid blekning säljs endast via tandläkare. Hemmablekning måste därför innehålla någon syra för att sänka pH-värdet i munnen så att blekmedlet kan tränga in i tanden, vilket skadar tandemaljen. Dessutom innehåller de oftast ändå medel som reagerar på ett sätt som bildar väteperoxid, så även om det inte står på förpackningen så kan du inte vara säker. Blek alltid i samråd med din tandläkare!  Det finns flera olika metoder och blekmedel, men det viktigaste är som sagt att göra det hos tandvården. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard