Munnen och kroppen

Kategorier: Klinikliv

munnen-och-kroppen

Igår så visades det ett klipp på Nyheterna där Stefan Renvert som är professor och övertandläkare på Högskolan i Kristianstad, berättade om att han har startat ett stort forskningsprojekt för att studera om och hur tandlossning och ledgångsreumatism har ett samband. Mycket intressant och väldigt välkommet att det forskas och investeras i dessa frågorna.

Vi inom tandvården träffar väldigt många människor, både friska som sjuka. Att vi får en utökad kunskap om samband mellan tandlossning och andra sjukdomar i kroppen, såsom ledgångsreumatism, gör att vi kan hjälpa fler patienter på ett tidigare stadie. Det är därför viktigt att alltid uppge sitt hälsostatus när man besöker tandvården, och även sin munhälsostatus när man besöker sjukvården. Tyvärr har inte tand- och sjukvård något gemensamt system utan det är du som patient som får stå för informationen, om du inte har en remiss såklart. Jag önskar att det blir annorlunda i framtiden, allt för att ge er patienter den bästa vården. Att vi forskar mer på sambanden mellan sjukdomar i munhålan och kroppen är ett steg i rätt riktning!

Det finns redan forskning som visar sambandet mellan diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och tandlossning men vi måste veta mer och även utöka kunskapen inom sjukvården och hos patienterna.

Så vänner, glöm inte att munnen tillhör kroppen!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard