Mikroplaster i tandkräm

Kategorier: Klinikliv, Tandvårdstips

Det har varit en del snack i media om mikroplaster i skönhet- och hälsoprodukter. Mikroplaster är små, små plastkorn som ofta fungerar som slipmedel eller scrubmedel. Dessa små korn sköljs ut i våra hav varje dag och påverkar vår natur negativt och i det långa loppet hela näringskedjan.

Innehållet i tandkrämerna kan variera och det har kommit varningar om vissa tandkrämer. Jag tycker att man som konsument och patient ska läsa på förpackningen innan man köper och vara extra uppmärksam på de tandkrämer som heter ”White” eller syftar på att du får vitare tänder, vilka ofta innehåller slipmedel.

Det kan ju inte vara helt lätt att läsa en innehållsförteckning men leta efter ord som innehåller POLY vilket betyder plast.

T ex: polyvinylklorid (pvc), polyeten (pe), polypropylen (pp), polyetentereftalat (pet), polystyren (ps) och polyvinylacetat (pvac)

Generellt sett så rekommenderar jag inte ”whitening-tandkrämer” förutom en när det verkligen behövs, den kommer från GUM och heter Original White. Den innehåller inte några starka slipmedel, peroxider eller skadliga kemikalier.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard