Frontalt öppet bett

Kategorier: Tandvårdstips

Här har ni min dotter, hon är strax över 2,5 år och som ni kan se har hon vad vi kallar ett frontalt öppet bett. Hon kan alltså inte bita ihop med framtänderna. Varför blir det såhär då?

Napp, tumme, etc. Så kallad ”sugvana”.

Tänderna påverkas alltså av nappen så att bettet öppnar sig i fronten. Det här är det vanligaste bettfelet pga sugvana men det kan i vissa fall även leda till svårare bettfel som t ex korsbett eller stora överbett. Något jag tänkte berätta mer om längre fram.

Som ni ser kan hon sticka ut tungan trots att hon biter ihop, vilket inte är så optimalt om bettfelet skulle bestå även när de permanenta (vuxen) tänderna kommer fram.

Vid 3-års åldern kallas barn för sin första undersökning hos tandläkaren, då tittar vi på ev. bettfel och är fallet så och sugvana finns så är rekommendation att sluta snarast. Då finns det goda chanser på att bettfelet korrigeras av sig själv i samband med att de permanenta framtänderna kommer fram. Det är ytterst sällan man bettkorrigerar mjölktandsbett, det bästa att bryta sugvanan innan 3-års ålder.

Elise är väldigt glad för sin napp och nappflaska och har alltid varit men nu kände vi att det var dags att sluta. Det var en lång förberedande process, då vi bestämde med henne att vi skulle lämna napparna till fiskarna när vi var borta på semester. Alla föräldrar känner sina barn bäst och vet vilken strategi som fungerar bäst för sitt barn. Ofta brukar man lämna napparna till diverse smådjur i djurparken, till tomten eller vad som nu kan passa tillfället.

Eftersom vi inte var hemma så kändes det lättare eftersom det mesta var annorlunda och att då sluta med en ovana kan vara lättare.  Och vet ni? Det funkade! Hon är numera nappfri en vecka tillbaka, och hon är ju lika glad för det!

Nu hoppas vi att bettet korrigeras av sig själv och att hon inte hittar några nappar i gömmarna här hemma 😉

Brorsan assisterar kastet av nappen till fiskarna på Kreta 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard