Är godis farligt för tänderna?
Nu är det snart påsk och till påsken tillhör det en massa gott, inte minst påskägg fyllda med godis. På senare år ser man att påskäggen blir större och större, fyllda till bredden med godis. Enligt statistik så äter svensken hela 16 kilo godis på ett år och just påsken är verkligen en storhelg när det kommer till godis.
Varför är godis farligt för tänderna?
Godis är gott för att det innehåller socker, socker är det som bakterierna i vår mun omvandlar till syra. Det i sin tur kan ge hål i tänderna. Socker finns i mycket mer än godis men det som gör godis farligare för våra tänder är att det är segare och fastnar lättare i tänderna. Ofta äter man godis under en längre tid, t ex under en kväll framför en film eller liknande.
Egentligen handlar det inte om hur mycket godis man äter, utan hur man äter det. 10 godisbitar under 1 timme är farligare för tänderna än 20 godisbitar på 10 minuter. Tiden man utsätter tänderna för syra-angrepp är det som påverkar risken för hål. Det är också viktigt att få bort godisrester som klibbar fast i och mellan tänderna när man har ätit klart. Något som är bra efter sura intag i munnen är att t ex ta ett fluortuggummi för att neutralisera pH-värdet i munnen igen. Undvik att borsta tänderna på en timme efter sura intag.
Följ råden och njut av påsken, det ska jag göra!