Är det dags för ett besök hos din tandhygienist?

Hej alla läsare! Nu när Liw är på mammaledighet så är det jag, Emily, som berättar om tänder och tandvård här på KlinikLiw.
Ännu en sommar är till ända, en varm sådan dessutom och nu är hösten redan snart förbi också. De flesta har hittat tillbaka till sina vardagliga rutiner. Sovmorgnar och sena kvällar är nu ett minne blott. Jag kan bara utgå ifrån mig själv och säga att det i somras blev lite mer kolsyrad dryck och glass än vad det vanligtvis blir. Jag väljer nu i efterhand, efter viss reflektion, att skylla detta på den extrema värmen som vi fick känna på. Jag misstänker att jag inte är ensam. Men känn ingen fruktan, inom kort kommer troligen ett kallelsekort från Smile att ligga i er brevlåda. Det är dags för ett tandhygienistbesök.
Tandhygienisten är tandstenens och missfärgningarnas värsta fiende, det tror jag de flesta känner till. Men vad är det för instrument som tandhygienisten använder? Och vad är det för en grovkornig smet som avslutar hela behandlingen? Förhoppningsvis kan dessa frågor besvaras med några rader som beskriver vad som görs på ett tandhygienistbesök.

Förutsatt att du är inbokad för en så kallad depuration (mekanisk tandrengöring), så brukar tandhygienisten börja med att göra en klinisk undersökning av tandköttet. Detta för att få en bild över tandköttets status och känna efter var det sitter tandsten. Tandhygienisten använder en ficksond för att kunna mäta och se om det finns några djupa tandköttsfickor, dessa tandköttsfickor registreras sedan i din journal. När man satt en diagnos, det vill säga, om det föreligger en gingivit (inflammation i tandköttet) eller parodontit (tandlossning) så kan man börja behandla. Vid behov kan tandhygienisten erbjuda bedövning i form av injektion eller salva, detta för en så smärtfri och smidig behandling som möjligt.
Vid depurationen används handinstrument och/eller ultraljud. Handinstrumenten finns i olika färger och spetsarna är formade olika för att nå tandens alla ytor. Ultraljudet arbetar med vibrerande rörelser som kyls ned med vattenstrålar för att avlägsna tandsten och bakteriebeläggning.
När tandköttsfickorna rengjorts och tandstenen avlägsnats brukar behandlingen avslutas med polering. Men dessförinnan kan tandhygienisten vilja visa dig hur man borstar och håller rent mellan sina tänder på bästa sätt för bästa möjliga tandhygien för just din mun. Denna delen i behandlingen kan ses som den viktigaste eftersom det är du som behöver se efter dina tänder och ditt tandkött varje dag mellan besöken hos oss. Vissa kan behöva träffa sin tandhygienist var tredje månad medan andra kanske enbart behöver ett besök per år. Detta är individuellt beroende på diagnos och tandköttsstatus.
Det som brukar upplevas som det bästa och skönaste i behandlingen är poleringen. Poleringen görs men en mjuk gummikopp. I de flesta fall används en poleringspasta, men i vissa fall används pimpsten eller Airflow. Pimpstenen kan upplevas som sandig då grovkornigheten är större. Airflow är ett redskap där man tillsätter ett pulver (natriumbikarbonat) och som ihop med vatten blästrar tänderna vita. Vilken metod som används beror på hur mycket eller vad för typ av missfärgningar man har. Ett besök hos en tandhygienist tar normalt allt från trettio minuter upp till en timme.
Jag hoppas att detta har gett dig som läsare en lite större inblick i vad som komma skall på just ditt besök, och kom ihåg du kan alltid fråga oss tandhygienister om det är något du undrar över!
Med vänliga hälsningar,
Tandhygienist Emily Clarence, Smile/MalmöCity
