Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

2019. Nytt år nya (tandborst-)tag

10 april, 2019

Hade du som många andra ett nyårslöfte?  Fler gymbesök? Dra ner på sötsaker? Eller kanske rent av sköta om dina tänder bättre? I detta avsnitt tänkte jag informera om hur man bäst sköter om ett tandimplantat och vad som kan hända om man inte gör det.

Vad är tandimplantat?

Implantat är ett alternativ som används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Denna metod går ut på att man fäster implantat (titanskruvar) i käkbenet.  Det är viktigt att upprätthålla en god munhygien både före och efter en implantatbehandling för att förebygga inflammation (även kallat mukosit eller periimplantit) runt titanskruven. Precis som vid vanlig tandlossning orsakad av inflammation behöver inte den här processen kännas eller göra ont, det är därför viktigt att uppföljning görs hos tandläkare eller tandhygienist  för att i god tid upptäcka en eventuell utveckling.

Hur håller jag rent runt mitt implantat hemma?

I samband med en implantatoperation får man all information om hur man bäst håller rent. Det finns till exempel särskilda tandborstar på marknaden som är skapade och utformade för att nå implantatet. De kan ha ett smalare borsthuvud och/ eller vara vinklade. Avseende rengöringen mellan implantaten finns de traditionella mellanrumsborstarna i olika storlekar, ett annat alternativ är en tjockare tandtråd som ”kramar” om implantatet och dess fåror. Ett komplement till detta skulle kunna vara att använda sig av infärgningstabletter för att se var det sitter bakteriebeläggningar i bettet.

Labrida

Låter som en dans eller hur, men Labrida BioClean är en borste som används inom tandvården för att behandla inflammation. Fibrerna i borsten innehåller Chitosan, ett ämne som faktiskt tillverkas av räkskal eftersom detta visat sig ha en läkande effekt vid inflammation. Borsten ska förhindra tillväxt av bakterier, vara antiinflammatorisk, icke-allergisk samt reducera blödningen runt implantatet. Borsten arbetar mellan implantat och tandkött. Fråga din tandläkare eller tandhygienist för vidare information och om huruvida en sådan behandling vore ett alternativ för just dig.

Med vänlig hälsning,
Emily Clarence, Tandhygienist Smile Malmö City.


Tema tandimplantat: Behandlingen upplevs ofta som mindre jobbig än man trott

1 april, 2019

Tandimplantat

Vad säger tandläkaren om tandimplantat? Vi har intervjuat Jens Sandros, tandläkare och grundare av Smile Tandvård Ett4 i Göteborg. 

 

Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få av patienter som överväger tandimplantat?

Många som kommer på undersökning vet inte vilka alternativ som finns och vad som är bäst för just deras problem så i dessa fall blir det att man får upplysa dem om vad tandimplantat är och hur det funkar.

De patienter som till exempel tappat en eller flera tänder känner ofta till och överväger redan tandimplantat. Dessa är även medvetna om fördelarna men tror i många fall av att det kostar väldigt mycket. Detta grundar sig nog i att det finns en allmän uppfattning om att tandvården är dyr (eftersom patienten själv står för en större del av kostnaden till skillnad från övrig sjukvård) och detta kan tyvärr leda till att de riktigt svåra fallen väntar väldigt länge med att söka hjälp. I många fall blir dock dessa patienter positivt överraskade över det slutliga priser eftersom det finns en väldigt bra tandvårdsförsäkring som täcker en del av kostnaderna för till exempel tandimplantat.

Så de absolut vanligaste frågorna jag får är om det är möjligt att sätta tandimplantat och vad det kostar.

En del patienter är också oroliga och frågar om operationen för att sätta tandimplantat kommer göra ont. Behandlingen utförs under lokalbedövning och i allmänhet upplever patienterna efteråt att denna var mindre jobbig än att till exempel ta bort en tand.

 

Vilka är de vanligaste orsakerna till att någon behöver tandimplantat?

De vanligaste orsakerna är att man har eller kommer förlora en eller flera tänder. Detta kan vara på grund av tandlossning, tänder som gått sönder eller att man har ett väldigt stort hål i tanden. Om patienten inte redan har en tandlucka i munnen är det oftast vi tandläkare som upptäcker problemet. Det är också vanligt idag att ersätta enstaka tänder med tandimplantat.

Vad är de största för- och nackdelar med tandimplantat?

Den största fördelen med tandimplantat är att de sitter fast i munnen och känns ungefär som en egen tand. Jämfört med en tandburen bro är den stora fördelen att man inte behöver slipa ned granntänderna för att fylla tandluckan. Den enda konkreta nackdelen är att det kostar mer än andra alternativ men det är ju också en helt annan behandling. Med tandimplantat får man en eller flera helt nya tänder som sitter fast medan till exempel löständer kan följa med ut så fort man tar en tugga i ett äpple.

 

Vad är den vanligaste komplikationen med tandimplantat och hur ofta händer detta?

Om man går till en professionell tandläkare för att få sina tandimplantat så är det i storleksordningen 1-3% av fallen som implantaten (titanskruvarna i käkbenet) inte läker in. Om detta skulle hända så provar man igen, återigen med 1-3% risk. Så risken för att processen att fästa implantat ska misslyckas helt för en patient är mycket liten.
Om en patient får implantat på grund av tandlossningssjukdom så kommer denna patient behöva vara extra noga med att sköta hygienen så att sjukdomen inte skadar även implantaten.

 

Vad behöver man tänka på efteråt för att ta hand om sina implantat?

Tandimplantat är som nya tänder som man sköter precis som vanliga tänder och då ska man i allmänhet kunna ha dem resten av livet. Men om man lider av tandlossningssjukdom kommer man behöva vara extra noga med sin munhygien för att inte sjukdomen ska skada även implantaten.

 

Hur upplever du att patienterna upplever behandlingen?

Olika personer med olika erfarenheter upplever såklart behandlingen väldigt olika. Men de allra flesta blir överraskade av hur lite efterbesvär de fick. De flesta upplever att det är jobbigare att ta bort en tand än att sätta dit implantat så det brukar vara en bra jämförelse som många kan relatera till.

 

Hur brukar patienterna uppleva att tillvaron förändras med implantat?

För de som tidigare saknat flera tänder eller till exempel levt med löständer, och ibland under väldigt lång tid, upplevs skillnaden när de fått sina implantat som helt fantastisk. Att kunna tugga utan att maten fastnar i hålrum eller att tänderna lossnar är bara några av de stora skillnaderna som de ofta beskriver. I andra fall har man kanske levt med en skadad eller saknad tand på ett väldigt synligt ställe sedan man var liten. Då upplever patienten en väldig skillnad inte bara när det gäller funktion men även utseendemässigt tack vare sitt implantat.


Tema tandvårdsrädsla: Hitta en tandläkare du är trygg med

30 januari, 2019

Tandläkare Ulrika Hallen

Vad säger tandläkaren om tandvårdsrädsla? Vi har pratat med tandläkare Ulrika Hallén på Smile Göteborg Ett4

 

Ulrika Hallén är tandläkare vid vår Göteborgsklinik Smile Tandvård Ett4 och har stor erfarenhet av att behandla patienter som tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren.

Hur stor andel av dina patienter skulle du uppskatta lider av tandvårdsrädsla?

– De flesta känner ju någon form av obehag inför ett tandläkarbesök, men det är en ganska liten del av populationen som lider av riktigt svår tandvårdsrädsla. Många av de som är riktigt rädda kommer vi väldigt sällan i kontakt med. De undviker ofta kontakt med tandvården fram till att de får väldigt ont och söker då oftast hjälp på en akutmottagning.

– Jag kan verkligen förstå att det kan upplevas som obehagligt att gå till tandläkaren. Det blir ju en väldigt speciell och intim situation då tandläkaren och tandsköterskan sitter och hänger över patientens huvud och har instrument och fingrar i patientens mun. Som patient hamnar man ju i ett underläge där man tappar kontrollen över vad som händer vilket kan upplevas som en utelämnande situation för patienten.Många berättar innan hur de känner, framförallt kvinnor men annars märker man väldigt snabbt när de sitter i stolen hur de känner. De som är väldigt rädda berättar i stort sett alltid detta.

Ändrar du ditt tillvägagångssätt med någon som har tandvårdsrädsla ?

– Ja, till viss del, men det skiljer också mycket på om jag känner patienten sedan tidigare eller om det är en helt ny patient. Med de patienter jag träffat innan vet jag ofta hur jag ska göra för att få dem att känna sig så trygga som möjligt i behandlingssituationen, men med nya patienter gäller det att vara extra lyhörd och ta det lugnt och försiktigt utifrån patientens önskade takt.  I vårt team pratar vi om hur vi kan samarbeta på bästa möjliga sätt för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt för våra patienter. Ibland kan vi föreslå att tandvårdsrädda patienter ska komma på kontroller oftare än andra patienter för att de ska vänja sig vid situationen och se till att de inte väntar tills det blir akut med att komma igen.

Vad är dina bästa tips till patienter som lider av tandvårdsrädsla?

– Att gå till tandläkaren. Undviker man regelbundna besök tills man har väldigt ont så har det ofta gått så långt att man är tvungen att göra större ingrepp, vilket blir både väldigt jobbigt och ofta kostsamt. Många kan skämmas när de inte varit hos tandläkaren på länge, men det är viktigt att gå i alla fall och att gå regelbundet.

– Det är också viktigt att hitta en tandläkare som man känner sig trygg med. Om man inte redan har en sådan så kan det vara bra att fråga runt bland familj eller vänner om rekommendationer. Eftersom tandvårdsrädsla är så vanligt så känner säkert många omkring dig exakt samma sak som du inför att gå till tandläkaren så hitta någon nära som du litar på och fråga om de har någon bra tandläkare att rekommendera.

För de patienter som har riktigt svår tandläkarskräck kan det finnas andra bakomliggande orsaker än erfarenheter från tandläkarstolen och då kan det vara en bra idé att gå och prata med någon professionell för att få hjälp.

Finns det tandläkare som också har tandvårdsrädsla?

– Nej, det skulle jag inte tro. Eller förresten, det är ju väldigt skillnad på att behandla andra eller själv bli behandlad, men jag har svårt att se att man skulle söka in till tandläkarutbildningen med tandvårdsrädsla. Obehag inför att sitta i tandläkarstolen tror jag dock många tandläkare också kan känna.

Läs också: Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard