Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Tema tandvårdsrädsla: Hitta en tandläkare du är trygg med

30 januari, 2019

Tandläkare Ulrika Hallen

Vad säger tandläkaren om tandvårdsrädsla? Vi har pratat med tandläkare Ulrika Hallén på Smile Göteborg Ett4

 

Ulrika Hallén är tandläkare vid vår Göteborgsklinik Smile Tandvård Ett4 och har stor erfarenhet av att behandla patienter som tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren.

Hur stor andel av dina patienter skulle du uppskatta lider av tandvårdsrädsla?

– De flesta känner ju någon form av obehag inför ett tandläkarbesök, men det är en ganska liten del av populationen som lider av riktigt svår tandvårdsrädsla. Många av de som är riktigt rädda kommer vi väldigt sällan i kontakt med. De undviker ofta kontakt med tandvården fram till att de får väldigt ont och söker då oftast hjälp på en akutmottagning.

– Jag kan verkligen förstå att det kan upplevas som obehagligt att gå till tandläkaren. Det blir ju en väldigt speciell och intim situation då tandläkaren och tandsköterskan sitter och hänger över patientens huvud och har instrument och fingrar i patientens mun. Som patient hamnar man ju i ett underläge där man tappar kontrollen över vad som händer vilket kan upplevas som en utelämnande situation för patienten.Många berättar innan hur de känner, framförallt kvinnor men annars märker man väldigt snabbt när de sitter i stolen hur de känner. De som är väldigt rädda berättar i stort sett alltid detta.

Ändrar du ditt tillvägagångssätt med någon som har tandvårdsrädsla ?

– Ja, till viss del, men det skiljer också mycket på om jag känner patienten sedan tidigare eller om det är en helt ny patient. Med de patienter jag träffat innan vet jag ofta hur jag ska göra för att få dem att känna sig så trygga som möjligt i behandlingssituationen, men med nya patienter gäller det att vara extra lyhörd och ta det lugnt och försiktigt utifrån patientens önskade takt.  I vårt team pratar vi om hur vi kan samarbeta på bästa möjliga sätt för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt för våra patienter. Ibland kan vi föreslå att tandvårdsrädda patienter ska komma på kontroller oftare än andra patienter för att de ska vänja sig vid situationen och se till att de inte väntar tills det blir akut med att komma igen.

Vad är dina bästa tips till patienter som lider av tandvårdsrädsla?

– Att gå till tandläkaren. Undviker man regelbundna besök tills man har väldigt ont så har det ofta gått så långt att man är tvungen att göra större ingrepp, vilket blir både väldigt jobbigt och ofta kostsamt. Många kan skämmas när de inte varit hos tandläkaren på länge, men det är viktigt att gå i alla fall och att gå regelbundet.

– Det är också viktigt att hitta en tandläkare som man känner sig trygg med. Om man inte redan har en sådan så kan det vara bra att fråga runt bland familj eller vänner om rekommendationer. Eftersom tandvårdsrädsla är så vanligt så känner säkert många omkring dig exakt samma sak som du inför att gå till tandläkaren så hitta någon nära som du litar på och fråga om de har någon bra tandläkare att rekommendera.

För de patienter som har riktigt svår tandläkarskräck kan det finnas andra bakomliggande orsaker än erfarenheter från tandläkarstolen och då kan det vara en bra idé att gå och prata med någon professionell för att få hjälp.

Finns det tandläkare som också har tandvårdsrädsla?

– Nej, det skulle jag inte tro. Eller förresten, det är ju väldigt skillnad på att behandla andra eller själv bli behandlad, men jag har svårt att se att man skulle söka in till tandläkarutbildningen med tandvårdsrädsla. Obehag inför att sitta i tandläkarstolen tror jag dock många tandläkare också kan känna.

Läs också: Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla


Vad gör jag om min tand går sönder?

17 december, 2018

HUR JULKNÄCKEN KAN TA KNÄCKEN PÅ TANDEN

En mycket lyckad och trevlig julfest med mina kollegor på Malmö City inledde december månad och när jag i denna skrivande stund inser att det inte är många dagar kvar till jul så tänkte jag passa på att ge några tips och råd som kan vara bra att känna till.

Julen är ju som känt en högtid som brukar innehålla en del godsaker som bland annat kola, knäck och nötter. En njutning  för smaklökarna men kan om olyckan är framme innebära en sönderbiten tand, eller det som vi inom tandvården kallar för tandfraktur.Tandfrakturen kan vara mindre och bara omfatta emaljen, tandens yttre hölje, men den kan också vara mer omfattande och involvera tandens inre del, dentinet (tandbenet) samt pulpan  (mjukvävnad med nerver och blodkärlinuti tanden). Har man tur så är det bara en liten bit av emaljen, en flisa, som lossnar. Men även en mindre emaljfraktur  kan avge symtom som att det isar eller att det skaver på tungan eller läppen. I vilket fall som helst kan det vara svårt att veta hur omfattande frakturen är  innan man besökt  tandvården. Tveka därför aldrig att kontakta tandläkaren.

Väl hos tandläkaren kan man behöva ta röntgen för att se hur långt in i tanden skadan brer ut sig. Behandlingen kan därför beroende på skadans omfång  innebära allt från att bara slipa  till tanden, eller göra en fyllning, men kan i värsta fall leda till en rotfyllning.

Det bästa rådet jag kan ge är att alltid kontakta tandvården om en tand går i sönder.

Med detta  önskar jag er alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år, så ses och hörs vi på det nya året.

Hälsningar

Emily Clarence
Tandhygienist vid Smile Malmö City.

 


Är det dags för ett besök hos din tandhygienist?

29 oktober, 2018

 

Hej alla läsare! Nu när Liw är på mammaledighet så är det jag, Emily, som berättar om tänder och tandvård här på KlinikLiw.

Ännu en sommar är till ända, en varm sådan dessutom och nu är hösten redan snart förbi också. De flesta har hittat tillbaka till sina vardagliga rutiner. Sovmorgnar och sena kvällar är nu ett minne blott. Jag kan bara utgå ifrån mig själv och säga att det i somras blev lite mer kolsyrad dryck och glass än vad det vanligtvis blir. Jag väljer nu i efterhand, efter viss reflektion, att skylla detta på den extrema värmen som vi fick känna på. Jag misstänker att jag inte är ensam. Men känn ingen fruktan, inom kort kommer troligen ett kallelsekort från Smile att ligga i er brevlåda. Det är dags för ett tandhygienistbesök.

Tandhygienisten är tandstenens och missfärgningarnas värsta fiende, det tror jag de flesta känner till. Men vad är det för instrument som tandhygienisten använder? Och vad är det för en grovkornig smet som avslutar hela behandlingen? Förhoppningsvis kan dessa frågor besvaras med några rader som beskriver vad som görs på ett tandhygienistbesök.

 

Förutsatt att du är inbokad för en så kallad depuration (mekanisk tandrengöring), så brukar tandhygienisten börja med att göra en klinisk undersökning av tandköttet. Detta för att få en bild över tandköttets status och känna efter var det sitter tandsten. Tandhygienisten använder en ficksond för att kunna mäta och se om det finns några djupa tandköttsfickor, dessa tandköttsfickor registreras sedan i din journal. När man satt en diagnos, det vill säga, om det föreligger en gingivit (inflammation i tandköttet) eller parodontit (tandlossning) så kan man börja behandla. Vid behov kan tandhygienisten erbjuda bedövning i form av injektion eller salva, detta för en så smärtfri och smidig behandling som möjligt.

Vid depurationen används handinstrument och/eller ultraljud. Handinstrumenten finns i olika färger och spetsarna är formade olika för att nå tandens alla ytor. Ultraljudet arbetar med vibrerande rörelser som kyls ned med vattenstrålar för att avlägsna tandsten och bakteriebeläggning.

När tandköttsfickorna rengjorts och tandstenen avlägsnats brukar behandlingen avslutas med polering. Men dessförinnan kan tandhygienisten vilja visa dig hur man borstar och håller rent mellan sina tänder på bästa sätt för bästa möjliga tandhygien för just din mun. Denna delen i behandlingen kan ses som den viktigaste eftersom det är du som behöver se efter dina tänder och ditt tandkött varje dag mellan besöken hos oss. Vissa kan behöva träffa sin tandhygienist var tredje månad medan andra kanske enbart behöver ett besök per år. Detta är individuellt beroende på diagnos och tandköttsstatus.

Det som brukar upplevas som det bästa och skönaste i behandlingen är poleringen. Poleringen görs men en mjuk gummikopp. I de flesta fall används en poleringspasta, men i vissa fall används pimpsten eller Airflow. Pimpstenen kan upplevas som sandig då grovkornigheten är större. Airflow är ett redskap där man tillsätter ett pulver (natriumbikarbonat) och som ihop med vatten blästrar tänderna vita. Vilken metod som används beror på hur mycket eller vad för typ av missfärgningar man har. Ett besök hos en tandhygienist tar normalt allt från trettio minuter upp till en timme.

Jag hoppas att detta har gett dig som läsare en lite större inblick i vad som komma skall på just ditt besök, och kom ihåg du kan alltid fråga oss tandhygienister om det är något du undrar över!

Med vänliga hälsningar,
Tandhygienist Emily Clarence, Smile/MalmöCity

 


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard