Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Mina 5 vanligaste råd

2 november, 2017

En av mina största uppgifter som tandhygienist är att ge goda individanpassade råd till mina patienter. De allra flesta råden passar nästan alla och ibland känner jag mig lite tjatig, men det är såklart viktiga råd och om inte jag berättar, vem ska då göra det?

Fem råd jag ger dagligen till mina patienter:

  1. Skölj inte munnen med vatten efter tandborstning – vattnet sköljer bort effekten av fluortandkrämen, spotta ut överflödigt skum och behåll resten i munnen. Att skölja med fluorsköljning går såklart bra!
  2. Tio godisbitar är bättre än en klubba – ja, jag rekommenderar såklart ingen att äta godis men när man gör det så är det bättre att välja bitar som fort försvinner från munnen, en klubba har man länge i munnen och syrapåverkan på tänderna blir längre än när man sväljer bort godiset snabbt.
  3. Använd inte tandkrämer med ”whitening” i namnet – i de allra flesta tandkrämer så betyder det att den innehåller mer slipmedel för att ta bort missfärgningar på tänderna, det sliter mer på tänderna och kan ge besvär i form av känsliga tänder och på sikt stora skador i emaljen.
  4. Gör rent mellan tänderna – ja, alla behöver göra rent mellan tänderna, t.o.m. jag! Tänk hur det hade sett ut om vi inte borstade tänderna på flera dagar, så ser det ut mellan tänderna om vi inte gör rent! 😉
  5. Låt tänderna vila mellan måltiderna – men det menar jag att man inte ska äta eller dricka något annat än vatten mellan  måltiderna, låt tänderna ”vila” ca 3 timmar mellan intagen. Sockerfritt tuggummi går bra!

Givande utbildning

20 oktober, 2017

Som legitimerad behandlare tycker jag att det är viktigt att vara a jour med det allra senaste inom sitt område. Att arbeta inom Smile är positivt i den här synpunkten då jag är omgiven av väldigt många och kompetenta kollegor. Vi håller en väldigt hög standard på vår vård.

Men när det kommer till tandblekning, så är det jag själv på min klinik i Helsingborg som i princip utför alla dessa på våra patienter. Jag tycker då att det är extra viktigt att jag är uppdaterad inom det senaste på det här området, som är en del av min expertis.

Jag är precis hemkommen från en dag Stockholm där jag fått höra expertisen inom tandblekning delge oss det senaste och allra viktigaste inom tandblekning. Det är ett himla kul område att arbeta med och det är faktiskt så att det är patienter i alla åldrar som är intresserade av tandblekning, vilket glädjer mig. Det betyder att vi får lov att utföra en behandling som kan göra stor skillnad för välmåendet men inte minst, så är det en förändring som syns utan att göra ett ingrepp på tanden.

Jag har tidigare berättat om hur en tandblekning går till, det kan ni läsa om här. Vi har även en tandvårdsskola här på Smile.se, man kan bl.a. läsa om blekning där.

Framställning av blekskenor kan göras både på tandtekniskt laboratorie eller så kan dem göras på kliniken om man har rätt utrustning för det. Idag fick goda råd för att kunna framställa skenorna själva på kliniken.

Glöm inte att om man vill ljusa upp tändernas nyans utan att skada dem är det är hos tandvården man gör det, inte hos frisören eller med behandlingar köpta via internet. Jag kommer återkomma mer till det här ämnet i kommande inlägg eftersom det är så viktigt att rätt information om just tandblekning kommer fram, och varför det ska endast ske via tandvården.


Varför jag är trygg med att rekommendera fluor till mina patienter

2 oktober, 2017

Jag som är född på 80-talet är uppvuxen med fluor och ser det som en självklarhet att min familj ska använda fluortandkräm, likaså rekommenderar jag mina patienter att använda fluortandkräm och även ibland tillsätta extra fluor i olika former. Men för alla är inte detta lika självklart, jag som leg. tandhygienist har ju i min högskoleutbildning kunskapen om fluor och kan med gott samvete rekommendera mina patienter.

Jag har full respekt för de patienter som ifrågasätter varför vi inom tandvården vill att alla ska använda fluortandkräm och i vissa fall tillsätta extra fluor i form av sköljningar eller liknande. I media möter vi allt och på forum på internet kan man få reda på det mesta, om något ryktas att vara farligt så sprids det snabbt i dessa forum.

Fluor är ett grundämne, det finns i flera av våra livsmedel och framförallt i vårt dricksvatten. Mängden fluor i dricksvattnet kan variera men i nästan hela Sverige ligger det på mindre än 0,2 milligram fluor per liter. I dessa mängder utgör det absolut inget fara för oss, det som kan hända om man får i sig mycket fluor under åren man växer upp är att man får så kallad ”fluoros” på tänderna. Vita fläckar, oftast på framtänderna. Fluoren har då lagrats i kroppen, troligtvis via dricksvattnet och skadat tanden när den bildades. 

Fluoren som är tillsatt i olika tandvårdsprodukter tas inte upp i kroppen på samma sätt, den appliceras och verkar på tandytan. Om ett barn på 10-12 kilo skulle äta en hel tub tandkräm med fluor så skulle man kanske känna av illamående, en typ av förgiftningssymptom. Men troligtvis kräver det mer än en tub för att känna av det. Det är mycket ovanligt med förgiftningsfall av fluor.


Varför tycker vi då att fluor är så himla bra?

Fluor binder till tandytan och skyddar den mot hål i tänderna, den bromsar den nedbrytningen av tanden som startar när man äter något med socker i. Så länge man tillför fluor till tanden så har man också effekten av den. Man kan säga att tanden blir starkare av fluor! Precis som med allt vi stoppar i oss och våra barn så ska det vara med måtta, det krävs bara en liten klick på tandborsten till barnen för att få tillräckligt med fluor som hjälper till att stärka tänderna.

Jag tycker det är bra att man ifrågasätter allt som rekommenderas till oss och våra barn, det skapar en diskussion och ökad kunskap hos oss alla. Jag rekommenderar att man tänker både en och två gånger innan man väljer bort fluortandkräm till barn. En skadad tand är alltid en försvagad tand, hela livet, även om den är lagad. Vård föder vård.


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard