Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Är det dags för ett besök hos din tandhygienist?

29 oktober, 2018

 

Hej alla läsare! Nu när Liw är på mammaledighet så är det jag, Emily, som berättar om tänder och tandvård här på KlinikLiw.

Ännu en sommar är till ända, en varm sådan dessutom och nu är hösten redan snart förbi också. De flesta har hittat tillbaka till sina vardagliga rutiner. Sovmorgnar och sena kvällar är nu ett minne blott. Jag kan bara utgå ifrån mig själv och säga att det i somras blev lite mer kolsyrad dryck och glass än vad det vanligtvis blir. Jag väljer nu i efterhand, efter viss reflektion, att skylla detta på den extrema värmen som vi fick känna på. Jag misstänker att jag inte är ensam. Men känn ingen fruktan, inom kort kommer troligen ett kallelsekort från Smile att ligga i er brevlåda. Det är dags för ett tandhygienistbesök.

Tandhygienisten är tandstenens och missfärgningarnas värsta fiende, det tror jag de flesta känner till. Men vad är det för instrument som tandhygienisten använder? Och vad är det för en grovkornig smet som avslutar hela behandlingen? Förhoppningsvis kan dessa frågor besvaras med några rader som beskriver vad som görs på ett tandhygienistbesök.

 

Förutsatt att du är inbokad för en så kallad depuration (mekanisk tandrengöring), så brukar tandhygienisten börja med att göra en klinisk undersökning av tandköttet. Detta för att få en bild över tandköttets status och känna efter var det sitter tandsten. Tandhygienisten använder en ficksond för att kunna mäta och se om det finns några djupa tandköttsfickor, dessa tandköttsfickor registreras sedan i din journal. När man satt en diagnos, det vill säga, om det föreligger en gingivit (inflammation i tandköttet) eller parodontit (tandlossning) så kan man börja behandla. Vid behov kan tandhygienisten erbjuda bedövning i form av injektion eller salva, detta för en så smärtfri och smidig behandling som möjligt.

Vid depurationen används handinstrument och/eller ultraljud. Handinstrumenten finns i olika färger och spetsarna är formade olika för att nå tandens alla ytor. Ultraljudet arbetar med vibrerande rörelser som kyls ned med vattenstrålar för att avlägsna tandsten och bakteriebeläggning.

När tandköttsfickorna rengjorts och tandstenen avlägsnats brukar behandlingen avslutas med polering. Men dessförinnan kan tandhygienisten vilja visa dig hur man borstar och håller rent mellan sina tänder på bästa sätt för bästa möjliga tandhygien för just din mun. Denna delen i behandlingen kan ses som den viktigaste eftersom det är du som behöver se efter dina tänder och ditt tandkött varje dag mellan besöken hos oss. Vissa kan behöva träffa sin tandhygienist var tredje månad medan andra kanske enbart behöver ett besök per år. Detta är individuellt beroende på diagnos och tandköttsstatus.

Det som brukar upplevas som det bästa och skönaste i behandlingen är poleringen. Poleringen görs men en mjuk gummikopp. I de flesta fall används en poleringspasta, men i vissa fall används pimpsten eller Airflow. Pimpstenen kan upplevas som sandig då grovkornigheten är större. Airflow är ett redskap där man tillsätter ett pulver (natriumbikarbonat) och som ihop med vatten blästrar tänderna vita. Vilken metod som används beror på hur mycket eller vad för typ av missfärgningar man har. Ett besök hos en tandhygienist tar normalt allt från trettio minuter upp till en timme.

Jag hoppas att detta har gett dig som läsare en lite större inblick i vad som komma skall på just ditt besök, och kom ihåg du kan alltid fråga oss tandhygienister om det är något du undrar över!

Med vänliga hälsningar,
Tandhygienist Emily Clarence, Smile/MalmöCity

 


VI HÖRS TILL HÖSTEN 2019

10 juli, 2018

I skrivande stund sitter jag med två dagar kvar till beräknad födelse, ni har ju i tidigare inlägg sett att jag väntar barn. Mitt tredje. Det är med blandade känslor jag lämnar mitt arbete, då jag älskar den sociala biten i mitt arbete men jag vet också att tiden kommer att gå snabbt. Under min föräldraledighet så kommer jag inte att arbeta med den här bloggen, dock kommer den att uppdateras med annat spännande under tiden tills jag är tillbaka igen till hösten 2019.
Sommaren har ju redan visat sig från sin bästa sida och det är lätt att komma ur sina rutiner under semester, fint väder och framgångar i fotbolls-VM. Jag vill ge dig några goda råd under sommaren:

Damer och herrar.

Använd tandtråd. Om jag kunde ge er ett råd under sommaren, använd tandtråd. De många och långsiktiga fördelarna med tandtråd har bevisats av duktiga vetenskapsmän.

Njut av dina friska tänder. Om 20 år så kommer du sitta och titta på gamla bilder och minnas, alla de möjligheter du hade och hur fantastiskt snygga och friska tänder du faktiskt hade.”

 


Vad händer med tänderna när du är gravid?

19 april, 2018

Ni kanske skymtade en växande mage på mig i tidigare inlägg? Jag väntar alltså mitt tredje barn just nu och tänkte att det kan vara passande att informera lite om munhälsan under graviditeten och hur tänderna kan påverkas.

Den största påverkan som sker i munnen när man är gravid är egentligen att man förändrar sitt sätt att äta. Man äter kanske oftare under dagen och väljer kost som är mindre bra för tänderna, mer sockerrik kost. Det är lagom att äta 5-6 gånger per dag för att saliven ska hinna reparera tänderna mellan syraattackerna, ni kan läsa mer om det HÄR. Äter man oftare så ökar risken för karies, hål i tänderna. Även illamående med kräkningar kan påverka tänderna, magsyran skadar tändernas emalj då den är så sur. Undvik att borsta tänderna direkt, skölj med vatten eller fluorsköljning för vuxna istället.

Hormonerna flödar ju i kroppen när man är gravid, dessa kan även påverka tandköttet som blir lättblödande och svullet. Det kallas graviditetsgingivit och försvinner efter förlossningen. Under tiden är det viktigt att hålla rent mellan tänderna för att minska risken för påverkan på käkbenet.

Det är inga problem att gå till tandläkaren eller tandhygienisten under graviditeten, uppge alltid att du är gravid så att vi vet hur vi kan anpassa behandlingen korrekt för dig.

Om du brukar bleka dina tänder så ska du undvika detta under graviditet och amning, då det inte finns någon forskning på detta.

Här kan du läsa mer om tänder och graviditet.


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard