Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Vad händer med tänderna när du är gravid?

19 april, 2018

Ni kanske skymtade en växande mage på mig i tidigare inlägg? Jag väntar alltså mitt tredje barn just nu och tänkte att det kan vara passande att informera lite om munhälsan under graviditeten och hur tänderna kan påverkas.

Den största påverkan som sker i munnen när man är gravid är egentligen att man förändrar sitt sätt att äta. Man äter kanske oftare under dagen och väljer kost som är mindre bra för tänderna, mer sockerrik kost. Det är lagom att äta 5-6 gånger per dag för att saliven ska hinna reparera tänderna mellan syraattackerna, ni kan läsa mer om det HÄR. Äter man oftare så ökar risken för karies, hål i tänderna. Även illamående med kräkningar kan påverka tänderna, magsyran skadar tändernas emalj då den är så sur. Undvik att borsta tänderna direkt, skölj med vatten eller fluorsköljning för vuxna istället.

Hormonerna flödar ju i kroppen när man är gravid, dessa kan även påverka tandköttet som blir lättblödande och svullet. Det kallas graviditetsgingivit och försvinner efter förlossningen. Under tiden är det viktigt att hålla rent mellan tänderna för att minska risken för påverkan på käkbenet.

Det är inga problem att gå till tandläkaren eller tandhygienisten under graviditeten, uppge alltid att du är gravid så att vi vet hur vi kan anpassa behandlingen korrekt för dig.

Om du brukar bleka dina tänder så ska du undvika detta under graviditet och amning, då det inte finns någon forskning på detta.

Här kan du läsa mer om tänder och graviditet.


Är godis farligt för tänderna?

27 mars, 2018

 

Nu är det snart påsk och till påsken tillhör det en massa gott, inte minst påskägg fyllda med godis. På senare år ser man att påskäggen blir större och större, fyllda till bredden med godis. Enligt statistik så äter svensken hela 16 kilo godis på ett år och just påsken är verkligen en storhelg när det kommer till godis.

Varför är godis farligt för tänderna?

Godis är gott för att det innehåller socker, socker är det som bakterierna i vår mun omvandlar till syra. Det i sin tur kan ge hål i tänderna. Socker finns i mycket mer än godis men det som gör godis farligare för våra tänder är att det är segare och fastnar lättare i tänderna. Ofta äter man godis under en längre tid, t ex under en kväll framför en film eller liknande.

Egentligen handlar det inte om hur mycket godis man äter, utan hur man äter det. 10 godisbitar under 1 timme är farligare för tänderna än 20 godisbitar på 10 minuter. Tiden man utsätter tänderna för syra-angrepp är det som påverkar risken för hål. Det är också viktigt att få bort godisrester som klibbar fast i och mellan tänderna när man har ätit klart. Något som är bra efter sura intag i munnen är att t ex ta ett fluortuggummi för att neutralisera pH-värdet i munnen igen. Undvik att borsta tänderna på en timme efter sura intag.

 

Följ råden och njut av påsken, det ska jag göra!


Varför ska jag gå till tandhygienisten?

26 februari, 2018

 

Du kanske har fått rådet av din tandläkare att boka en tid till tandhygienisten, om man inte har varit hos tandhygienisten tidigare så kanske det tar emot lite om man inte vet eller förstår varför. Jag kan börja med att berätta att du är inte ensam om att behöva besöka mig eller någon av mina kollegor. Det är faktiskt så vanligt med tandlossningssjukdomar att hela 50% av Sveriges befolkning är i behov av behandling. Till dessa siffrorna räknas den vanligaste formen av sjukdom, tandköttsinflammation, eller gingivit. Att ha en inflammation i tandköttet betyder att man har en sjukdom i munnen och såklart ska denna behandlas precis som alla andra sjukdomar vi kan drabbas av. Det positiva är att man i ett tidigt stadie kan bli helt återställd och frisk, så ta verkligen rådet från din tandläkare och boka det där besöket till tandhygienisten.

Om man inte behandlar en tandköttsinflammation kan den på sikt leda till större problem, till tandlossning. En tandlossning börjar alltid med inflammation i tandköttet, ett blödande tandkött. Cirka 10% av Sveriges befolkning lider av svår tandlossning, en siffra som varit konstant länge och som vi jobbar hårt med. Så än en gång, ta ditt blödande tandkött på allvar och lyd de enkla råden du får hos mig eller min kollega! 😉


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard