Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Att välja rätt tandkräm gör skillnad

11 september, 2017

Att hitta rätt tandkräm är inte lätt, de flesta tandkrämer på marknaden är bra men det finns några som sticker ut enligt mig.  Alla tandkrämer som jag rekommenderar innehåller fluor, jag rekommenderar aldrig fluorfria tandkrämer eftersom vi alla behöver den lilla mängden som finns i tandkrämen för att bygga upp och skydda vår emalj.  Förutom fluoren så har vi alla behov, önskemål eller besvär som gör att det finns bättre och sämre tandkrämer för oss. Jag tänkte presentera dem vanligaste receptfria tandkrämerna som jag brukar rekommendera till mina patienter.

 

Sensodyne PRO-EMALJ

Den här tandkrämen rekommenderar jag till patienter som har en ”mjuk emalj” vilket man kan få av stort intag av sura livsmedel t ex läsk och juice. Pro-Emalj är bra för dessa patienter då den har en låg slipeffekt och neutralt pH-värde vilket gör den skonsam mot den mjuka emaljen.  Ingen av Sensodynes tandkrämer innehåller SLS (skum medel) som en del kan reagera på genom att man får så kallade ”förkylningsblåsor” i munnen.

 

Sensodyne REPAIR & PROTECT

Den här tandkrämen rekommenderar jag till patienter som har problem med känsliga tänder, tandhalsar eller ilningar. När man använder den här tandkrämen som bygger man upp ett hårt lager runt tanden, nästan som ett litet ”skal” runt tanden som skyddar mot angrepp och i sin tur mot ilningarna. Innehåller ej SLS.

 

Sensodyne Original

Rekommenderas till patienter med lätta isningar eller ilningar, alla tandkrämer från Sensodyne hjälper mot känsliga tänder om man använder dem dagligen. Ingen SLS.

 

Colgate Sensitive PRO-Relief

Även den här tandkrämen rekommenderar jag vid känsliga tänder och ilningar. Dem fungerar lika bra tycker jag, det är ofta en smaksak hos patienten vilken man väljer. Dock innehåller den här tandkrämen från Colgate SLS vilket kan ge ”förkylningsblåsor” som jag nämnde längre upp.

 

Zendium

Zendium rekommenderar jag till patienter som kan vara känsliga i slemhinnorna utan specifika problem, det är en mild tandkräm utan SLS. Min favorit!

 

Paradontax

En gammal tandkräm som kommer tillbaka nu i höst. Den rekommenderar jag till patienter som har problem med blödande tandkött eftersom den innehåller natriumbikarbonat (salt smak) som i samband med tandborstningen får bort mer plack. Ingen SLS.

 

GUM Paroex 0,06%

GUM har en tandkräm med lite CHX (Klorhexidin) som hjälper till att förebygga tandköttsproblem, den finns receptfritt men jag tycker att man ska höra med sin tandläkare eller tandhygienist innan man börjar använda den här tandkrämen. Jag rekommenderar t ex den till patienter som har haft problem med tandlossning och genomgått en större behandling.

 

GUM Original White

Jag brukar aldrig rekommendera ”whitening-tandkrämer” då dem oftast innehåller ett högt slipvärde vilket kan orsaka skador i emaljen. Den här tandkrämen innehåller inte mer slipmedel än någon annan ”vanlig” tandkräm, den löser istället upp missfärgningar av kaffe, the och rödvin så att dem lättare borstas bort vid tandborstning.


Allmänt tandvårdsbidrag

17 augusti, 2017

Då var semestern över och första dagen på jobbet möts vi av den här underbara tårtan, härligt att vara tillbaka på jobb 🙂

Under sommaren kom det en bra nyhet för er patienter över 65 år…

 

Ni vet väl att alla patienter som enligt socialförsäkringsbalken är bosatta i Sverige har rätt till ”allmänt tandvårdsbidrag”, vi förkortar detta med ”ATB”. Det är helt enkelt ett bidrag till patienten att använda till tandvård, det är inget som ni patienter behöver hålla reda på, det dras automatiskt av på behandlingssumman vid betalning.

Man får ett nytt bidrag varje år den 1 juli och för patienter mellan 22-29 år är summan 300 kr per år, för patienter mellan 30-64 år är summan 150 kr.

Nytt för i år är alltså att, från och med 1 juli -17 är summan 300 kr från 65 års ålder per år.

Man kan spara bidraget ett år så att man kan använda två bidrag på ett och samma besök, om man t ex besöker tandläkaren vartannat år så har man alltså 600 kr/300 kr per besök i bidrag, beroende på ålder.


Slippa ta avtryck

24 juli, 2017

Om du någon gång har fått ta ett avtryck av dina tänder, så vet du att det kanske inte är det mest behagliga att göra. För det första så kan det ta flera minuter innan det stelnar och är det större avtryck så kan det kännas jobbigt att ha en stor avtrycksmassa i munnen. Blir det dessutom inte bra så måste man ibland ta avtrycket ytterligare en gång. Men dessa avtryck är nödvändiga i vissa fall, t ex vid framställning av kronor och broar. På flera av Smiles kliniker utvärderar vi just nu och provar oss fram med digitala scanners som ersätter det traditionella avtrycket, en scanner läser av bettet och tänderna som sedan skickas som en fil till laboratoriet som framställer arbetet på ett mycket preciserat sätt.

Fördelarna med att scanna är många, såklart är det behagligare för dig som patient och det tar inte lång tid. Precisionen är mycket högre och hanteringen som sker digitalt är säkrare och snabbare i kommunikationen mellan kliniken och laboratoriet.

 

 


Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard