Välkommen till Klinikliw

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.

 
 

Första besöket hos tandläkaren

5 januari, 2018

Ni vet ju att alla vuxna är välkomna till våra Smile-kliniker över hela landet, valet är helt fritt och det gäller även alla barn. Nästan alla våra Smile-kliniker tar emot barn och utför barntandvård, vi har även specialister inom både Pedodonti (barn- och ungdomstandvård) och Ortodonti (tandreglering på Smile).

Det är lite olika hur tidigt man kallar barn beroende på i vilket landsting man bor, men i Skåne så kallar vi redan vid 1-års ålder, vid det här besöket brukar man oftast träffa en tandhygienist. Besöket innehåller till stor del information till föräldrarna om tandborstning, kost och annat nyttigt, om barnet vill så tittar man även på tänderna men huvudsyftet med dessa besök är att ge nyttig information. Om inga större risker finns för barnets tandhälsa så kallas de nästa gång vid 3-års ålder, denna gång till tandläkare. I vissa regioner kan alltså det första besöket vara vid 3-års ålder.

Då sker den första riktiga undersökningen, man räknar tänderna, känner och tittar efter eventuella hål och man tittar även på bettet. Om barnet använder napp eller tumme så får man ofta rådet att sluta nu då bettet ofta påverkas, ni kanske minns min dotters bett? Det har nu stängt sig och fick godkänt på undersökningen häromdagen!

Att få en 3-åring att lägga sig i en tandläkarstol och gapa fint för dem en främmande människa med munskydd och annat, är inte alltid lätt. Förberedelser är en viktig del, prata med barnet innan om vad som ska hända och vad som kan förväntas av barnet. Undvik ord som ”ont” och ”farligt”, då barnen oftast fokuserar på de orden istället för hela meningen. Jag visade klipp på Youtube för min dotter innan besöket, då såg hon andra barn gå till tandläkaren och vad som händer under besöket. De flesta besöken går oftast till på samma sätt så det är ett bra tips!


Fria tandvården förlängs

7 december, 2017

Är du 21 år eller yngre? Grattis, då vet du säkerligen att du har fri tandvård.  Vet du också att nästa år så höjer vi det till 23 år? Det här gäller i hela Sverige. Tidigare har det varit lite skillnader i landet, i t ex Västra Götaland har detta funnits i några år redan.

Det finns inget underlag som visar att höjningen ger en bättre tandhälsa i Sverige, men jag tänker såhär:

När tandvården tidigare slutade att vara fri vid 19 års ålder så är det många ungdomar som kanske flyttar till en annan stad pga. studier eller börjar att arbeta och börjar själv styra sitt och sin ekonomi. Har man inte haft problem med sin munhälsa tidigare så kanske man inte prioriterar ett tandvårdsbesök under de första åren, jag minns ju hur det var att studera och leva på studiebidrag.

Under dessa åren ändras inte bara kanske hemort, ekonomi men kanske även rutiner i kosten och levnadsvanor. I vissa fall kan detta påverka munhälsan negativt, just i dessa fall tycker jag att det är jättebra att vi fortfarande kan hålla kontakten med de unga vuxna som stiger in i ny del av sitt liv. Åren kan gå snabbt och det är tråkigt när patienterna kommer och har problem som kunde ha stoppats i ett tidigare skede om vi hade fått chansen. Även om det inte finns underlag för det så tror jag att det här beslutet gynnar den svenska tandhälsan på sikt. Vi håller oss friska längre!


Mina 5 vanligaste råd

2 november, 2017

En av mina största uppgifter som tandhygienist är att ge goda individanpassade råd till mina patienter. De allra flesta råden passar nästan alla och ibland känner jag mig lite tjatig, men det är såklart viktiga råd och om inte jag berättar, vem ska då göra det?

Fem råd jag ger dagligen till mina patienter:

  1. Skölj inte munnen med vatten efter tandborstning – vattnet sköljer bort effekten av fluortandkrämen, spotta ut överflödigt skum och behåll resten i munnen. Att skölja med fluorsköljning går såklart bra!
  2. Tio godisbitar är bättre än en klubba – ja, jag rekommenderar såklart ingen att äta godis men när man gör det så är det bättre att välja bitar som fort försvinner från munnen, en klubba har man länge i munnen och syrapåverkan på tänderna blir längre än när man sväljer bort godiset snabbt.
  3. Använd inte tandkrämer med ”whitening” i namnet – i de allra flesta tandkrämer så betyder det att den innehåller mer slipmedel för att ta bort missfärgningar på tänderna, det sliter mer på tänderna och kan ge besvär i form av känsliga tänder och på sikt stora skador i emaljen.
  4. Gör rent mellan tänderna – ja, alla behöver göra rent mellan tänderna, t.o.m. jag! Tänk hur det hade sett ut om vi inte borstade tänderna på flera dagar, så ser det ut mellan tänderna om vi inte gör rent! 😉
  5. Låt tänderna vila mellan måltiderna – men det menar jag att man inte ska äta eller dricka något annat än vatten mellan  måltiderna, låt tänderna ”vila” ca 3 timmar mellan intagen. Sockerfritt tuggummi går bra!

Följ oss i sociala medier

Instagram: @smile_tandvard

Facebook: Smile Tandvård

Twitter: @smiletandvard