Våra bästa råd för att undvika karies

Att man får hål i tänderna av socker det vet de flesta av oss, men kanske inte att ALLT man stoppar i munnen påverkar tänderna. Här får du våra 7 bästa råd för hur du själv förhindrar karies – hål i tänderna.

1. Borsta rätt

Borsta tänderna två gånger om dagen: morgon och kväll. Tänk på att borsta både insidan, utsidan och tuggytorna på tänderna. Tryck inte för hårt med tandborsten när du borstar, rörelserna ska vara små, lätta och varsamma.

2. Gör rent mellan tänderna

Det är inte alltid lätt att komma åt mellan tänderna. Att använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstare för rengöring mellan tänderna varje dag hjälper till att hålla tänderna friska och förebygger tandköttsinflammation och karies. Fråga din tandläkare eller tandhygienist om vilka hjälpmedel som kan passa dig.

3. Välj en tandkräm med fluor

För att få ett bra skydd mot karies måste du tillföra fluor direkt på tanden och området omkring. Det bästa är att borsta tänderna med fluortandkräm.

4. Skippa småätandet

Varje gång man har ätit eller druckit startar en syraattack på tänderna som varar i ungefär en halvtimme. Därför är det bra att undvika småätande och begränsa sitt matintag till fem-sex gånger om dagen.

5. Skölj med fluor

För ett extra skydd mot karies; använd fluorsköljning för att stärka emaljen. Eftersom fluor motverkar karies är det ett bra komplement till tandborstningen.

6. Gå regelbundet till tandläkaren

Det är svårt att själv upptäcka karies i ett tidigt skede. Det visar sig först som vita, kritaktiga fläckar på emaljen på ställen som är svåra att se. Ibland måste man använda röntgen för att upptäcka karies som sitter mellan tänderna. Har skadan nått in i tandbenet kan du känna att det ilar i tanden när du äter kall eller varm mat. Men ilningar i tänderna behöver inte alltid bero på karies. Kanske har du känsliga tandhalsar eller överbelastade tänder på grund av att du biter ihop hårt när du sover.

7. Åtgärda muntorrhet

Muntorrhet kan till exempel bero på sjukdom, stress, nervositet, munandning och vissa mediciners biverkningar. Det kan vara mediciner mot magkatarr, psykiska sjukdomar och medel mot astma, allergi och klåda. Det finns hjälp att få. Rådgör alltid med din tandläkare om du känner dig torr i munnen under en längre tid.

 

Hitta en Smileklinik nära dig