BETTFYSIOLOGI

Har du ont i huvudet eller i käkar?

Spänningshuvudvärk. Tandgnissling. Tandpressning. Spända käkar. Vanliga besvär som du kan få hjälp med hos tandläkaren.

Om du har smärta i ansikte och käkar eller svårigheter vid gapning och tuggning  kan du i första hand ofta få hjälp hos din ordinarie tandläkare dessutom har vi på våra kliniker i Stockholm och Sundsvall specialisttandläkare i bettfysiologi som är experter på dessa problem.

Boka tid hos bettfysiologen i  Stockholm  |  Sundsvall 

Tandpressning

Om du gnisslar eller pressar tänderna när du sover så kan en en bettskena hjälpa dig så att du slipper huvudvärk och ömmande käkar.  Huvudvärk, trötthet, ont i käkarna, svårt att gapa är vanliga symptom på att du gnisslar tänder eller pressar ihop käkarna för hårt. En tandläkare kan se på tändernas ytor att du gnisslar tänder eftersom tänderna slits snabbare än normalt. Det är viktigt att ta ovanstående symtom på allvar för att komma tillrätta med problemet. Det finns flera samverkande faktorer som orsakar tandgnissling. Det kan vara stress, ärftliga eller andra orsaker.

Behandling

Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel Det är viktigt att ta kontakt med en tandläkare för att lindra de akuta besvären så att man senare ska kunna ta itu med de bakomliggande orsakerna. För att lindra smärta i ansikte och käkar kan du behöva äta smärtlindrande och/eller antiinflammatoriska läkemedel under en tid.

Bettskena eller annan bettstabiliserande åtgärd

Justera bettet Ibland kan även du behöva justera bettet något.

Rörelseövningar. Motorisk aktivering / rörelseträning, töjnings- och avslappningsövningar

• Regelbundna kontroller av befintlig bettskena.  Det är viktigt att du besöker en tandläkare regelbundet för att slipa till och anpassa skenan så att käkarna alltid är i rätt läge. Ett mål med en bra bettskena är att käkarna tvingas till en position där de ligger rätt och käken är avslappnad.

• Bra att veta När du börjar använda en bettskena kan det ibland spänna lite i käkarna. Du kan känna dig torr i munnen eller uppleva att du producerar ovanligt mycket saliv. Detta brukar gå över ganska snabbt man vänjer sig ganska fort med bettskenan.

 

Om bettfysiologi

Bettfysiologi är en av nio specialiteter inom tandvården. Bettfysiologer arbetar med utredning och behandling av tillstånd som huvudvärk, smärta och funktionsnedsättning i käkleder och käkmuskulatur. Utöver smärta kan det vara symtom på käkledsljud, upphakningar eller låsningar i käkleden eller förändringar i bettet. Behandling ges för att minska smärtan och förbättra käkfunktionen genom att förändra ogynnsamma beteenden, minska ogynnsam belastning med hjälp av en bettskena eller annan bettstabiliserande åtgärd och att introducera individanpassad rörelseträning. . Undantagsvis krävs käkledskirurgi, eller kron- och brokonstruktioner vid rehabilitering.

 

 

Hitta en Smileklinik nära dig