Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandblekning

Tandblekning – för vitare tänder – på ett tryggt och säkert sätt

Besväras du av missfärgningar och önskar att få vitare tänder? Leendet och tänderna är något av det första som vi lägger märke till, så det är inte konstigt att tandblekning är en av våra mest populära behandlingar. Vi ser till att du kan bleka tänderna med en modern, trygg och seriös metod – som inte skadar dina tänder.

Tack vare en professionellt utförd tandblekning och en korrekt efterbehandling blir resultatet säkert och hållbart och din känsla av att ha missfärgade eller gula tänder blir ett minne blott. Vi använder oss av individuellt anpassade blekskenor där blekmedel och två besök ingår.

Är du mellan 18-23 år? Då behöver du ringa till kliniken för att boka en tid.

Individuellt anpassade skenor

Dessa skenor är skräddarsydda för just dina tänder, vilket ger en perfekt passform och maximal komfort under behandlingen. Genom att använda skenorna jämnt fördelat över dina tänder kan man minska missfärgningar och uppnå önskad ljushet gradvis. Den anpassade skenan minimerar risken för irritation i tandköttet och gör det möjligt att enkelt applicera den blekande gelén på ytan av tänderna. Skenorna kan återanvändas om du vill bleka tänderna igen vid ett senare tillfälle.

Tandblekning hemma

Du utför själv tandblekningen hemma. Genom att tillverka skenan på en Smile-klinik och att bleka tänderna hemma så får du en större flexibilitet och lägre kostnad. Läs mer här om varför du bör bleka tänderna hemma via en tandvårdsklinik.

Inför blekning av tänder ska du ha gjort en undersökning av en tandläkare inom de senaste 12 månaderna för att säkerställa att du inte har någon aktiv sjukdom i munnen.

 • Individuellt anpassade skenor gjorda på klinik
 • Tandblekning genomförs hemma

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en kosmetisk procedur som används för att ljusa upp färgen på tänderna. Man använder kemiska eller ljusbaserade produkter för att ta bort missfärgningar och förbättra tändernas utseende t ex med väteperoxid eller karbamidperoxid. Dessa kemikalier bryts ned till syre och reagerar med färgämnen i tänderna för att minska eller ta bort missfärgningar. Koncentrationen varierar beroende på behandlingen.

Varför bleka tänderna?

Man väljer att bleka sina tänder av olika skäl. Vanliga anledningar är för att få vitare tänder och minska missfärgningar orsakade av mat, drycker och åldrande, förbättra tandens utseende och ens självförtroende samt för att få ett vitare och mer strålande leende.

Vem kan bleka tänderna?

Tandblekning kan utföras av personer över 18 år med friska tänder och stark emalj. Gravida kvinnor bör undvika tandblekning på grund av brist på forskning om dess effekter på fostret. Rådgör alltid med en tandläkare hos Smile för personliga rekommendationer.

Hur får man bäst resultat?

Det är viktigt att din mun och ditt tandkött är friskt och att dina tänder är fria från karies och andra skador innan de bleks. Därför behöver en tandläkare bedöma om det går att bleka dina tänder utan att de skadas.

Du bleker tänderna hemma i lugn och ro. När du beslutat hur du vill göra, så anpassar vi styrkan på blekningen efter om du vill bleka på natten eller på dagen. Hur många dagar du behöver bleka beror på vilket resultat du vill uppnå. Allt detta går vi igenom i konsultationen.

Tänk på att:

 1. Konsultera en tandläkare för professionell vägledning och råd om förväntade resultat.
 2. Noggrant följa instruktionerna för blekningsproceduren för att uppnå bäst resultat och minimera risken för biverkningar.
 3. Vara tålmodig, tandblekning tar tid, och resultaten kan vara gradvisa. Undvik att överbleka tänderna, vilket kan skada emaljen.
 4. Undvika missfärgningsorsaker som kaffe, te och tobak.
 5. Bibehålla en god munhygien med fluortandkräm och tandtråd och undvik starkt färgade livsmedel och drycker.
 6. Planera regelbundna tandundersökningar och rengöringar för att bevara resultatet.

Hur länge håller en tandblekning?

Hållbarheten av en tandblekning varierar, men vanligtvis varar resultatet upp till ett till tre år. Livsstilsvanor, munhygien och eftervård påverkar hur länge blekningseffekten varar. Tandblekning är inte permanent, och regelbundna tandundersökningar kan hjälpa till att bevara resultatet längre.

Att tänka på innan och efter en tandblekning

Innan:

 1. Konsultera en tandläkare för att bedöma lämpligheten.
 2. Få en professionell tandrengöring och undersökning.
 3. Ha realistiska förväntningar på resultatet.

Efter:

 1. Undvik färgade ämnen de första 48 timmarna.
 2. Undvik extremt varma eller kalla livsmedel och drycker.
 3. Fortsätt med god munhygien.
 4. Boka regelbundna tandläkarbesök för övervakning och rådgivning.

Kom ihåg att alla har unika behov, och att rådfråga en tandläkare är viktigt för personlig vägledning.

Vad kostar det att bleka tänderna?

En stor fördel med tandblekning hos Smile är att man gör en skena som kan återanvändas, vilket sänker din kostnad avsevärt över tid. Pris för tandblekning hos Smile Tandvård: 3760 kr.

Boka tandblekning på din närmaste Smile-klinik här nedan:

Tillbaka till huvudsida för estetisk tandvård

Hur fungerar det?

 • 1
  Vid första besöket görs ett avtryck av dina tänder. Med detta avtryck gör man sedan dina individuellt anpassade tandskenor. Man bestämmer också, med hjälp av en färgskala, vilken färg dina tänder har och vilket resultat av tandblekningen som kan förväntas.
 • 2
  Vid återbesöket provas skenorna ut så att de sitter bra, du får också en instruktion om hur du ska bleka tänderna hemma, använda blekgelén och hur du sköter dina skenor. Skenorna är gjorda i en mjuk plast som sitter tätt mot tänderna. Du kan välja om du bara vill bleka över- eller underkäke, eller båda två.
 • 3
  Du väljer själv om du vill bleka på natten eller på dagen. Väljer du på natten så använder du en något lägre koncentration av blekningsgelén. Om du väljer att bleka på dagen kan en något högre koncentration av tandblekningsgelen användas och resultatet blir på sikt det samma som nattblekning trots att du bara haft skenorna med blekgelen på i 1-2 timmar på dagen. Hur många dagar du behöver bleka beror på vilket resultat du vill uppnå.
Boka online  
Hur är det egentligen att vara patient hos oss? Gunilla berättar

Frågor och svar om tandblekning

Smile Tandvård